Varför kostar bröllopsfotografer som de gör?


Det är en fråga även jag funderade på innan jag själv blev fotograf. Så jag tänkte förklara hur och varför prisbilden ser ut som den gör, för den som är intresserad av att få en inblick i vår värld :)


Jag arbetar självklart vitt och har F-skattesedel, så drygt hälften av arvodet i prislistan går till moms och skatter. Kostar en fotografering 20.000kr, är det ca 11.000kr jag får ut. Den kostnaden täcker all planeringstid, fotograferingsdagen (som ofta är på helg), samt ca en veckas redigeringstid.


Arvodet täcker även för min kontorshyra, datorer, skärmar, hårddiskar, programvaror, företagsförsäkring, hemsidekostnader, revisor och all min kamerautrustning, som måste vara uppdaterad och hålla hög nivå.


Jag är även utbildad inom fotografi med CSN att betala tillbaka.


Jag lägger en stor del av mitt liv åt att söka efter inspiration, vidareutbilda mig och håller mig ständigt uppdaterad i trender kring bröllopsfoto.


Så om ni hittar någon som gör väldigt billiga bröllopsfotograferingar kan ni fundera på vilken del fotografen gör avkall på, är det utbildning, utrustningen, backuputrustningen, vitt arbete, försäkring, efterbearbetningen eller sin egen lön.


Det är absolut en investering, men till skillnad från blommorna som vissnar, maten som äts upp och kläderna som inte används igen, är bilderna något som består. En satsning på kvalitet är sällan något man ångrar i efterhand, och det blir minnen inte bara för er, utan era barn och barnbarn.